Bevar indskolingen på Højagerskolen
Debat Ballerup Kommune er i gang med at behandle et forslag til en ny skolestruktur.

Forslaget bunder i en skolekvalitetsanalyse der skal belyse, om kommunen har den rette skolestruktur i forhold til visionen ”Skole med Vilje”: 1) At alle børn skal lære optimalt i skolen, 2) at alle børn skal indgå i og skabe fællesskaber, og 3) at skolen skal mestre fornyelse.

En af de måder man har tænkt sig at opfylde den vision på, er ved at lukke Højagerskolen, som med 348 børn er en relativt lille skole. Alle eleverne skal flyttes over til Egebjergskolen.

Ud over de åbenlyse uhensigtsmæssigheder der ligger i, at alle de børn der bor på den ’forkerte side’ af Skovvej nu skal krydse vejen hver morgen for at komme i skole (og dermed, for de små børns vedkommende, ikke vil være i stand til selv at gå til og fra skole længere på forsvarlig vis) – så er det mig uforståeligt, at man mener at man (kun) kan opfylde visionen ved at flytte alle eleverne over på en skole, som så i øvrigt ikke har plads til dem. De skal her bo i ’midlertidige’ barakker og der skal flyttes rundt på institutioner.

Jeg mener, at man bør overveje en løsning, hvor indskolingen bevares på Højager. Højagerskolen er en fantastisk kapacitet ifht. indskolingen, med både dygtige og engagerede lærere, en høj faglighed, stort fokus på det sociale og sidst men ikke mindst, et fuldstændigt unikt samarbejde med Børnehuset Lundegården, der ’leverer’ langt størstedelen af 0-klassebørnene til skolen.

Der er et meget tæt samarbejde mellem skole og børnehus, hvor blandt andet de kommende 0-klassebørn fra januar og i en lang periode frem besøger skolen, og lærer lokalerne at kende.

Jeg vil gerne opfordre børne- og skoleudvalget til nøje at overveje, om det ikke kunne være en mulighed (efter samme model som påtænkt for ’Område A’). På den måde sikres fagligheden og udbuddet af linjefag for de ældre klasser, mens indskolingen kan foregå i mindre og trygge rammer, på det samme høje niveau som nu.

2 kommentarer om “Bevar indskolingen på Højagerskolen”

 1. Sascha Helvad Nielsen siger:

  Flere børn på mindre plads giver ringere kvalitet.

  Jeg synes at skolekvalitetsanalysen er yderst mangelfuld. Min største bekymring gælder de børn, som er psykisk skrøbelige. Der findes mange børn, som i stor grad har behov for tryghed. De har brug for små omgivelser, kendte ansigter og voksne som har tid til at rumme og anerkende dem. Børn som vil drukne i mængden, og gå og have det rigtig skidt. Jeg tror ikke på, at den kvalitet, som efterstræbes i analysen kan opveje de problemer, det skaber at stuve flere børn sammen på mindre plads. De børn som bliver “tabt på gulvet”, kan vi risikere at møde senere i psykiatrisk behandling. Glem ikke, at børnene er vores fremtid.
  Rent personligt kan jeg fortælle, at min familie og jeg bor – alt for dyrt – i Lundegården, fordi mine børn skal gå på Højagerskolen i deres nærmiljø. Skal de ud i et trafikhelvede for at komme over til en nedslidt skole og drukne i mængden, flytter vi fra kommunen, og vi er nok ikke de eneste. Vi nyder vores lille skole, som strutter af kvalitet og børnenes trivsel.
  Højagerskolen – et godt sted at være, at godt sted at lære!

 2. Jørgen Flyr siger:

  Helt enig Sascha, det er utroligt vigtigt med et trygt nærmiljø, hvor børnene
  kan vokse op med skolen i nærområdet.
  Det er rystende at læse at skoleadministrationen er gået i selvsving og Socialdemokratiet med borgmesteren i spidsen ikke har mere styring på hvad der rejses af forslag og medvirker med deres indstilling, men kaster forslagene op som en prøveklud og forholder sig afventende.
  Har læst hvor mange ledere der har været ind over, som ikke selv arbejder i folkeskolen men kun i centraladministrationen. Ballerup er den kommune i landet som bruger flest penge på ledere i forhold til befolkningstallet. Hvis de ikke har andet og mere fornuftigt at foretage sig, er det her man kan opnå økonomiske besparelser.
  Jeg prioriterer at ressourcerne bruges så tæt på eleverne som muligt, med ordentlige og tidssvarende skolefaciliteter, max. 21 elever i klasserne, 2 lærerordning i indskolingen, lærernormeringer som sikrer bedre arbejdsvilkår,
  fokus på kvalitet og ikke besparelser.
  mange hilsner
  Jørgen Flyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *