Som livet leves i Grantoften
Janne-Koefoed-Jørgensen-1.jpg
Antropolog Janne Koefoed Jørgensen var projektleder på undersøgelsen ’Det Gode Liv’ i Grantoften. Foto: Flemming Schiller
Liv og velfærd Velfærdsprojektet ’Det Gode Liv’, som blev startet sommeren 2012, er afsluttet nu. Projektet skal inspirere lokalt, nationalt og internationalt - blandt andet i et internationalt idékatalog.

Det store velfærdsprojekt ’Det Gode Liv’, som kørte i Grantoften fra sommeren 2012 og frem til nytår 2013-14, kan meget vel komme til at danne skole for, hvad et godt liv er rundt om i kommunerne.

Eksempelvis har Digitaliseringsstyrelsen udvalgt projektet til at være med i et internationalt idékatalog med repræsentation af 62 lande.

Og i Ballerup Kommune vil man bruge Grantoften som ’modelområde’ for resten af kommunen.

Det er der nu ikke noget mystisk i, for Grantoften er – måske overraskende for nogen – temmelig repræsentativ i forhold til de øvrige områder i kommunen. Kun på ét punkt er der ikke match: Området indeholder ingen ejerboliger. Ellers er Grantoften typisk gennemsnits-ballerupsk.

10 livsområder

Grantoften leverer ikke en fuld og endelig facitliste på, hvad dét gode liv er. Men den store undersøgelse viser, hvad der er vigtigt at have i sit liv, hvis man ønsker et godt liv.

Undersøgelsen opdeler det gode liv i 10 livsområder – i undersøgelsen kaldt ’domæner’: mad, bolig, læring, beskæftigelse, holde hjem, krop, sind, bevægelse/transport, familie og nære relationer, økonomi.

Antropologerne i Det Gode Liv, som undervejs har holdt til i en butik i Grantoftecentret, har interviewet rigtig mange beboere spredt aldersmæssigt fra 9 til 91 år.

Hvad er vigtigt?

»Vi har talt med folk om, hvad der er vigtigt for dem, hvad de drømmer om. Vi har kørt tre forløb med beboere, fagfolk og medarbejdere fra kommunen,« fortæller projektleder og antropolog, Janne Koefoed Jørgensen til Ballerup Bladet:

»På rådhuset tænker man det gode liv på én måde, og det har været rigtig sundt at få pindet ud, at det gode liv ikke handler om kommunen, men om grillaftener og om at være noget for andre.«

»Og det er så her, vi kan komme ind som kommune,« tager borgmester Jesper Würtzen over:

»Hvis beboerne drømmer om at være noget for andre, hvordan kan vi så som kommune understøtte det? Hvordan kan vi styrke folks oplevede livskvalitet?«

Vil kommunen understøtte det gode liv rundt om i boligområderne, skal der dog gåes balancegang og danses med lette trin, viser undersøgelsen:

»Noget af det, som kommunen gør i bedste mening, kan nemlig vise sig at spænde ben for borgerne. Eksempelvis tiltag for de ledige, fordi deres egne drømme kan risikere at gå tabt undervejs i tiltag, som jobcentret står bag,« uddyber Janne Koefoed Jørgensen.

Fællesskaber

De tre forløb, som man har kørt med beboere i Grantoften, fagfolk og folk fra kommunen, handlede i overvejende grad om, hvordan man skaber fællesskaber, fortæller Janne Koefoed Jørgensen:

»Der blev talt om ideer om, hvordan man som beboere kan mødes om noget, der giver mening. Hvordan kan vi få nogen til at være noget for andre?«

Jesper Würtzen:

»Vi er i en tid, hvor vi som kommune er på vej væk fra at skulle ordne alt for borgerne. Vi skal finde borgernes ressourcer, fange den kraft og energi, der er ude i boligområderne.«

Drømmene

De beboere, som har deltaget i undersøgelsen om det gode liv, har selv meldt sig.

»Det er klart, at dem, der ikke har meldt sig, dem ved vi jo ikke, hvordan de har det,« siger Janne Koefoed Jørgensen:

»Men vi har talt med rigtig mange – også mennesker med ringe kår i livet. Vi har ramt så bredt som muligt, og der er bestemt ikke tale om én lang solstrålehjstorie,« siger hun:

»Men langt de fleste, vi har talt med, drømmer stadigvæk. Det er først, når man slutter med at drømme, at der ikke er noget håb. Når man drømmer om noget, er der stadig ild tilbage i én.«

Borgmester Jesper Würtzen runder projektet af:

»Projektet om det gode liv i Grantoften er et projekt, som gør os meget klogere. Alene det, at det er blevet udvalgt af Digitaliseringsstyrelsen, gør, at vi er blevet klogere. Vi er blandt andet blevet klogere på, hvordan vi som kommune kan understøtte ting, som vi måske slet ikke har haft fokus på.«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *