Skal politikerne til folkemøde på kommunens regning?
Folkemødet-2.jpg
Borgmester Jesper Würtzen synes, at det er helt i orden, at kommunen - og dermed skatteborgerne - betaler for kommunalbestyrelsens deltagelse i Folkemødet på Bornholm til sommer. Foto: Rikke Kratholm
Politikerfestival Økonomiudvalget skal beslutte, om lokalpolitikerne skal sendes til Folkemødet i år på kommunens regning. Det anslås, at deltagelsen koster 5.000 kroner pr. politiker.

Det er forholdvis tidligt på den politiske sæson, men alligevel skal økonomiudvalget i Ballerup nu til at beslutte, om de lokale kommunalbestyrelsesmedlemmer – og hvor mange af dem – skal sendes til Folkemødet på Bornholm til sommer på skatteborgernes regning.

Hastværket skyldes, at en campingplads i Allinge har brug for et hurtigt tilsagn om, hvor mange forhåndsreserverede hytter, politikerne i Ballerup skal bruge.

Praksis har tidligere været, at det var de enkelte udvalg, der betalte for politikernes deltagelse i folkemødet.

Hvert udvalg har 65.000 kroner om året til kurser og studieture, men netop i år bliver mange af pengene brugt på kurser og introarrangementer for de mange nye kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Det anslås fra forvaltningens side, at det vil koste 5.000 kroner pr. politiker at deltage i Folkemødet i år.

Og det er en hel del mere end, hvad kommunalbestyrelsens budget kan rumme – hvis alle 25 skal afsted vel at mærke. Her er der i runde tal sat 2.760 kroner af om året pr. politiker.

De 5.000 kroner skal bruges til indkvartering, forplejning og rejse.

Borgmester Jesper Würtzen (A) mener, at det er helt i orden, at det er kommunen og dermed skatteborgerne, som skal betale for, at politikerne skal på politikerfestival.

Inspiration og læring

»Når der er afsat penge til kurser, konferencer og studieture, er det, fordi kommunalbestyrelsens medlemmer kan få mulighed for at få faglig indsigt i de forskellige områder, få inspiration fra andre kommuner til, hvordan man kan løse de kommunale opgaver og fået netværk med andre kommuner, der for eksempel kan bruges til samarbejder på tværs af kommunegrænser,« siger han og fortsætter:

»På Folkemødet er der mange forskellige repræsentanter fra kommuner, interesseorganisationer, landspolitikere og mange flere. Der er således mange forskellige muligheder for inspiration, ny læring og for at skabe relationer til eksisterende og mulige samarbejdspartnere,« siger borgmesteren:

»Folkemødet har et så stort og bredt indhold, at det kan henføres mere bredt til det at være lokalpolitiker end kun det at være medlem af et fagudvalg.«

Ikke partierne

På spørgsmålet om, hvorfor det ikke er politikerne selv eller deres respektive partier, som skal betale for deltagelsen i Folkemødet, svarer Jesper Würtzen:

»Der er afsat midler til at uddanne og inspirere kommunalbestyrelsesmedlemmerne. Det er vigtigt at huske på, at kommunalbestyrelsesmedlemmer er helt almindelige mennesker, lægfolk, der netop ikke har en faglig uddannelse i de politiske områder, de beskæftiger sig med. Derfor er det både rimeligt og nødvendigt, at der er afsat midler til udvikling og uddannelse,« siger han:

»Her ud over har partierne selv både inspirations- og uddannelsesprogrammer, men er er vinklingen oftest meget mere politisk. Det er selvfølgelig partierne, der så betaler for det.«

Udbyttet

– Hvilket udbytte forventer I at få med hjem, som kan retfærdiggøre, at Ballerup Kommune bruger penge på deltagelse i Folkemødet?

»Der er rigtig mange interesseorganisationer på folkemødet, så der er mange muligheder for at få input,« svarer Jesper Würtzen og slutter:

»Det er ikke besluttet, at kommunalbestyrelsen tager til Folkemødet. Men helt generelt er der i kommunalbestyrelsen enighed om, at det er vigtigt, at kommunalbestyrelsens medlemmer får mulighed for at deltage i kurser, konferencer og rejser, der kan udvikle og inspirere og give mulighed for at etablere netværk. En enig kommunalbestyrelse har besluttet de økonomiske rammer for dette, og det er så op til de relevante udvalg at træffe beslutning om, hvordan man bedst muligt udnytter den afsatte ramme.«

FAKTA: Midlerne

Over fire år har kommunalbestyrelsen i alt 276.000 kroner til kurser, konferencer og studieture.

Det er 69.000 kroner om året.

Desuden har hvert udvalg 260.000 kroner over fire år.

Der er seks udvalg, så det er i alt 1.560.000 kroner.

Det giver 65.000 kroner om året pr. udvalg

 

6 kommentarer om “Skal politikerne til folkemøde på kommunens regning?”

 1. Birger Nielsen siger:

  Lad dem selv betale 50% og se så hvor mange der deltager

 2. Karsten Kriegel siger:

  Jeg synes ikke, at de skal afsted på kommunens regning.

  Jeg har selv været medlem af Kommunalbestyrelsen og det er nødvendigt for det politiske arbejde at få kurser og inspiration udefra, men jeg har aldrig selv deltaget i Folkemødet. Jeg synes ikke, at der er nok fagligt indhold til, at det skal ske for kommunens regning.

 3. Per Mortensen A siger:

  Det er ganske enkelt, ikke en raket videnskab hvad der relevant for forskellige kommunalbestyrelses medlemmer.
  Ved at alle nyvalgte, har masse nyt de skal lære. Og de er på div kurser, så de bliver klædt på til opgaven, de næste 4 år.
  Men en ting er sikkert, de input man for fra forskellige seminarer, kurser, foredrag , besøg, organisationer, virksomheder, og mennesker.
  Er med til at udvikle dig som kommunal politiker.
  Så kan det altid diskuteres, hvor meget relevans et besøg til folkemødet har.
  Eller et spørgsmål til borgere hvor meget politiker, ønsker i jeres lokal politikere skal være ?
  For politik udvikles der, hvor der diskuteres politik.

 4. Martin Edens siger:

  Ville det ikke være en ide, i disse sparetider, at overveje om det som politikerne muligvis kan få ud af denne relativt store udgift, måske kunne bruges mere effektivt andre steder i en økonomisk trængt kommune som Ballerup ?

  Vi får konstant at vide i både læserbreve, artikler og under det meste af valgkampen, at Ballerup Kommune er trængt økonomisk op i krog. Hvorfor er det så lige at alle borgere i Ballerup Kommune skal betale for det som de fleste steder i medierne bliver betegnet som en forlænget rus-tur for danske politikere. Hvis det er noget som den enkelte politiker virkelig brænder for at deltage i, så burde den enkelte politiker selv sørge for finansiering, enten gennem sit parti, sin kursusbevilling eller af egen lomme.

 5. Jørgen Flyr siger:

  Det jo spændende når politikere synes de udvikler sig hele tiden. Det er lige så naivt som folk der bliver ved med at tro på demokratiet og retssystemet! Især de 179 gorilaer som sidder på Chr. Zoo og har lært at tælle til 90 og ikke mindst at lyve. Det er folket som trænger til at udvikle sig og prøve noget nyt og mere seriøst. Eller er de eneste, der skal spares på er de ledige dagpenge og kontanthjælpsmodtagere, for de har da især brug for udvikling og inspiration fra folkemøder, der kræver forandring. Jeg tror vi er mange, der ikke synes at politikerne skal klædes mere på til opgaverne, men klædes af når de leger ansvarlige og smadrer velfærdssamfundet, og frækt forærer spekulanter som Goldman Sachs samfundsskabte værdier for en slik. SKAM JER !!! – politikerne på Christiansborg har udspillet deres rolle og mistet enhver legitimitet. Og kommunalbestyrelserne optræder som deres væbnere, som de tre aber der hverken kan høre, se eller tale, eller blander sig i Folketingets lovgivning og beslutninger, der vedrører os alle.

 6. Jørgen Flyr siger:

  I min kommentar til om kommunalpolitikkerne skal fede den på borgernes regning på Bornholm, kom jeg til at bruge et grimt fy-ord, som nu ikke længere fremgår af teksten ovenfor, nu “SKAM JER”. Derfor denne sproglige korrektion:

  Stop den demokratiske nedtur:

  Der er en meget tæt sammenhæng mellem salget af særligt favoriserede DONG-aktier til Goldman Sachs og gennemførelsen af den nye offentlighedslov.

  DONG-sagen går ud på at forære værdier, borgerne har samlet i årevis, til spekulanter, hvis ekspertise er at lade andre betale prisen for deres spekulations-orgier.

  Offentlighedsloven sørger for, at borgerne ikke kan følge med i den slags transaktioner.

  Tilsammen gør de demokratiet svagere, fordi vi berøves både vor ejendom og vor indsigt.

  Derfor – protestér, klag, markér utilfredsheden. Og fyr de politikere, der er ansvarlig for den demokratiske nedtur, ved næste valg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *