EL og kontanthjælpsreformen
Debat I et læserbrev bliver EL spurgt om hvad vi vil gøre ved kontanthjælpsreformen. Det svarer vi hermed på.

Når kommunens kontanthjælpsmodtagere i slutningen af måneden får udbetalt deres ydelse, vil de opdage, at beløbet er blevet kraftigt beskåret eller helt bortfalder. Udeboende unge under 30 år, som vurderes at være uddannelsesparate, skal klare alle udgifter for 5.800 kr om måneden – før skat.

Forligspartierne (alle undtagen EL) begrunder det med at de unge skal i uddannelse og i arbejde. Hvordan det skulle blive nemmere for de unge at påbegynde og gennemføre en uddannelse eller få et job, fordi man nedsætter deres ydelser, står hen i det uvisse. EL mener at reformen vil medføre øget ulighed og fattigdom, og vi frygter at mange borgere vil være tvunget til at opsige deres lejlighed. Men det er ikke let at finde en bolig, der er til at betale med en beskåret kontanthjælp.

For at føje spot til skade har man opfundet de såkaldte ”nyttejob”. Det er regulært tvangsarbejde, hvor timelønnen ligger omkring 40 kr., uden rettigheder af nogen art. Enten bliver det ren beskæftigelsesterapi, som at rense hundetoiletter, eller offentlig løndumping, fordi ”nyttejobbene” erstatter ordinære stillinger.

Kontanthjælpsreformen føjer sig til rækken af grove nedskæringer, som er gennemført at den tidligere og den nuværende regering, nemlig forringelse af dagpenge, efterløn, førtidspension, fleksjob og SU. Regeringen financierer skattelettelser til de rige med nedskæringer hos de fattige. I Enhedslisten forstår vi ikke hvorfor partier der kalder sig arbejderpartier, har valgt at føre en politik, der bidrager til øget ulighed, fattigdom, retsløshed og hjemløshed. Vi vil opfordre til at alle der rammes af urimelighederne protesterer – frem for at dukke sig, og vi vil opfordre de faglig organisationer til at kræve at genoptjeningsperioden for dagpenge nedsættes markant.

Jeg har taget initiativ til et møde mellem Enhedslistens nyvalgte på tværs af kommunerne, for at få et større perspektiv på, og en koordineret indsats for at afbøde effekten af reformen så meget som muligt. I Kommunalbestyrelsens beskæftigelsesudvalg hører jeg gerne fra borgere, der er blevet ramt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *