7.d sprang ud som vinterbadere
vinterbadning-josefine.jpg
Josephine havde ingen problemer med at tage mod til sig og sprang som den første i det iskolde vand. Foto: Flemming Schiller
Naturoplevelser En syvendeklasse fra Rosenlundskolen i Skovlunde var i sidste uge ude og vinterbade sammen med kommunens naturvejleder og en projektleder fra DGI projektet ’Natur der Bevæger’.

SE BILLEDER

Teenagere bliver ofte beskyldt for at være lidt lade og ugidelige. Det er der sikkert også mange af dem, der er. Men i 7.d på Rosenlundskolen i Skovlunde er der i hvert fald også en flok, der ikke står tilbage for en iskold udfordring.

Sammen med deres to lærere Jakob Borregaard og Kristina Rasmussen sprang de på cyklerne og tog turen til Furesøbadet, for at tage imod den udfordring, som Ballerup Kommunes naturvejleder Camilla Lindberg og Jacob Nøhr Schubart fra DGI projektet ’Natur der Bevæger’ havde givet dem.

Først en tur i de varme saunatelte

Tågen var tyk og gårsdagens sne efterhånden smeltet, da elever og lærere trillede ind på pladsen ved Furesøbadet. Her ventede to små saunatelte og en iskold sø – 50 grader versus 3.

Naturvejleder Camilla Lindberg og projektleder Jacob Nøhr Schubart fra DGI stod klar til at tage imod. Klassen blev delt i to hold, hvoraf det ene straks blev sendt afsted på GPS-løb, mens det andet varmede op til det iskolde gys ved at hugge brænde til de to ovne, der holdt saunateltene kørende med temperaturer omkring de 50 grader.

Syv drenge og tre piger var på første hold til at hoppe i badetøjet og smutte ind i saunateltene for at få varmet de kolde kroppe godt og grundigt igennem.

»Vi har prøvet det her et par gange før, men det er første gang, jeg prøver med skoleelever,« fortæller naturvejleder Camilla Lindberg, der også selv er i bikini og klar til søens tre grader varme vand.

»Vi havde også et hold herude i går, og det gik rigtig godt, så det er bestemt ikke sidste gang, vi gør det,« tilføjer hun.

Drengene fik kolde fødder

I saunateltene har eleverne fordelt sig, så pigerne har det ene og drengene det andet. Der er dog – til stor skuffelse for lærerne – voldsomt mandefald i drengeteltet.

»Jeg er forkølet«, »Jeg vil ikke«, »Det er alt for koldt.«

Undskyldningerne står i kø for fem af de syv drenge, der skulle have været med i sauna og sø. Kun to seje gutter går mod strømmen og har taget badebukserne på. Til gengæld er alle pigerne med.

Det damper op fra taget i de to telte hver gang der bliver hældt vand på ovnene. Eleverne har valgt forskellige dufte . I pigeteltet er de nået til eukalyptus, da en af pigerne udbryder:

»Ej, det lugter af brændte nachos,« til stor morskab for de omkringstående.

Pigerne klar til ti ture mere

Efter en god lang tur i saunateltene er elever, naturvejledere og lærer klar. De myldrer ud af teltene og skynder sig ud på badebroen, hvor tågen stadig ligger som en dyne over søen.

En, to, tre. Det tager ikke mange sekunder før alle har været i – og atter er oppe på badebroen.

»Det er meget koldt. Det føles næsten som om, at jeg fik krampe i tæerne, da jeg var i vandet. Det er også koldt at komme op igen,« fortæller en af pigerne, Josephine, der tripper på badebroen efter sin iskolde dukkert.

»Det er mærkeligt, for man både fryser – og har varmen på samme tid,« tilføjer hun, inden hun sammen med de andre piger smutter tilbage i saunateltet.

Mens de sidder derinde og får varmen igen spørger vi, om de skal prøve igen:

»Ja,« råber de i kor indefra teltet.

»Vi tager ti ture mere.«

Så længe har avisens udsendte dog ikke tid til at blive hængende. Det er hundekoldt.

Men eleverne fortsætter og når i vandet to-tre gange, inden det er tid til at bytte plads med det andet hold.

Fakta om projektet

’Natur der Bevæger’ er en projektindsats under DGI Storkøbenhavn og DGI Nordsjælland.

Seks kommuner deltager i projektet: Ballerup, Gladsaxe, Gribskov, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal.

Målgruppen er børn og unge i alderen 6-16 år i institutioner og skoler, børnefamilier, pædagogisk personale og alle, der ønsker aktive oplevelser i naturen.

’Natur der Bevæger’ laver aktiviteter med fokus på natur, friluftsliv, læring og udemotion for børn og unge.

Projektets mål er at motivere endnu flere til at deltage i sunde, lærerige aktiviteter i naturen.

Læs mere på www.naturderbevæger.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *