2013 stod i bandernes tegn
Politi-aktion-Skovlunde-bander-1.jpg
De store koordinerede politiaktioner i blandt andet Skovlunde var medvirkende til, at flere centrale personer i de stridende bander kom bag tremmer.
Politi Bandekonflikterne på Vestegnen dominerede politiets arbejde i store dele af 2013.

Københavns Vestegns Politi kan se tilbage på et ualmindelig travlt år, hvor bandekonflikterne på Vestegnen – i særdeleshed i Ballerup, Gladsaxe og Herlev – har domineret deres arbejde i lange perioder.

»Helt overordnet set er det især bandekonflikten og de mange brande i Albertslund, der har fyldt mest i 2013,« fortæller politidirektør Kim Christiansen og suppleres af chefpolitiinspektør Jesper Kracht:

»Den 11. januar sprang bandekonflikten ud i lys lue med skuddrabet på en ung mand, Jonathan Taboryski, ude i Høje Gladsaxe,« siger han og tilføjer:

»Det eskalerede i tiden efter og i en lang periode var politiet to skridt bagud.«

Konflikten udspillede sig hovedsageligt mellem de to bander Loyal To Familia, som holder til i Skovlunde og Værebros Hårde Kerne i Bagsværd.

Fokus for politiet var hele tiden, at få de centrale personer sat ud af spil, hvilket også lykkedes langt hen ad vejen med de mange anholdelse i både Skovlunde, Værebro og Høje Gladsaxe.

Visitationszoner og store koordinerede politiaktioner i de betændte områder fyldte politiets arbejdsdag og avisernes spalter henover foråret.

»Vi har lavet cirka 1500 visitationer i zonerne og konfiskeret 110 skarpladte våben i løbet af året. Derudover har vi haft 27 sager om drabsforsøg eller skyderier i det offentlige rum. Det er altså voldsomt,« fortæller politiinspektør Bent Isager, der er leder af efterforskningsenheden hos Københavns Vestegns Politi.

Ny partnerskabsaftale

I sidste halvdel af året stilnede bandekonflikten af i samme takt, som anholdelser blev til domme for de hundredevis af bandemedlemmer, der blev snuppet på Vestegnen.

Men selvom mange er kommet bag tremmer, er arbejdet med banderne langt fra færdigt. Nu gælder det – for både politi og kommuner – om at stoppe tilgangen af nye medlemmer til banderne.

»Vi har indgået en partnerskabsaftale med de tre kommuner, som har været særlig hårdt ramt af bandekonflikter,« siger politidirektør Kim Christiansen.

Borgmestrene i de tre kommuner Ballerup, Gladsaxe og Herlev og politidirektøren fra Vestegnens Politi har underskrevet partnerskabsaftalen, der overordnet set har til formål at forebygge bandekriminalitet og øge trygheden for beboerne i de berørte områder.

»Vi vil gerne fungere som katalysator for samarbejdet mellem de tre kommuner. Og de erfaringer vi kommer til at gøre os i det her nye, tættere samarbejde med de tre kommuner, vil også komme resten af politikredsens kommuner til gavn,« siger Kim Christiansen.

Nye mål i 2014

Det store fokus på bandekonflikterne har dog også betydet, at andre områder har haltet lidt det forgangne år.

»Vi er udfordret på området for økonomisk kriminalitet og it kriminalitet. Det er der ingen tvivl om. Vi er ramt af et stort antal anmeldelser, som vi skal have taget hånd om, så det bliver helt sikkert noget af det, som vi vil stille skarpt på i 2014,« siger chefpolitiinspektør Jesper Kracht.

Derudover vil politiet også sætte mere fokus på det øgede antal forbrydelser, der sker i S-togene, som vi også skrev om her i avisen i sidste uge.

»Det er nødvendigt med nogle overordnede mål, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at hvis det igen blusser op men bål og bandekonflikt, så er det dér vi sætter ind og så må alt andet vente,« slutter politidirektør Kim Christiansen .

politidirektør-Kim-Christiansen

Politidirektør Kim Christiansen ser gerne politiet som en katalysator for samarbejdet mellem Gladsaxe, Herlev og Ballerup i kampen mod banderne.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *