Finansloven
Debat Perspektiver i finansloven rækker ud over Martin Jonassen, M-KB, Konservative

At der blev en mia. kr. ekstra til de ældre, kan vi takke Enhedslisten for, og ikke de Konservative eller Venstre. Det var Enhedslisten, som rejste kravet, og trods den dybe afgrund mellem Enhedslisten og Socialdemokratiets top lykkedes det efter en måneds hårde forhandlinger at sikre de ældre og få regeringen til at åbne pengesækken.

Men da Venstre og senere Konservative valsede ind i Finansministeriet, tog det blot 5 timer at finde 2½ mia. kr. til skatterabatter.

På den måde viste Socialdemokratiets ledende teknokrater, at de igen gnidningsløst kan samarbejde med den borgerlige blok. Mon ikke de hermed vil signalere en kommende koalitionsregering mellem Venstre og Socialdemokratiet, evt. med støtte fra Radikale.

Men pointen er at, hvis de Konservative gerne vil føre en ansvarlig politik over for de ældre, skulle de nok ikke sigte mod skattelettelser, når de nu har været med til at spare dybt på både plejecentre og hjemmehjælp. De 5-7 mio. kr., som Martin Jonassen har regnet sig frem til finansaftalen indebærer, kan hurtigt gå op i røg. Jonassens indrømmer hermed, at det kun bliver til lapperi og symbolpolitik på ældreområdet, som han påstår er hans hjerteblod.

Forenklet kan der ses to spor i dansk politik man kan vælge mellem – en socialistisk politik eller en liberal. Det ind i mellem – Socialdemokratiet, Konservative m.fl. – er indbildning.

Skal der spares på de ældre, de fattige, arbejderne mod at give skattelettelser til de bedre bemidlede? Sådan som socialdemokratiet agerer er det ikke politisk troværdigt. Enhedslisten ønskede et værn mod nedskæringer på de ældre. Det lykkedes ikke denne gang, men kampen forsætter. Selv vurderer jeg det tvivlsomt om der til næste valg kan dannes en Socialdemokratisk regering eller kommunalbestyrelse, som bygger på Enhedslisten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *