Skål! Politikere tog på værtshus med de udsatte
13.jpg
Foto: Brian Lindberg
KV13 De lokale kandidater nærmest flokkedes om at tækkes de udsatte grupper, da der var vælgermøde p Ballerup Bodega onsdag i sidste uge.

SE BILLEDSERIE 

Det var populært, at socialminister Annette Vilhelmsen gav en omgang på Ballerup Bodega i onsdags – helt uden selv at være til stede.

Takket være penge fra socialministeriet er det nemlig lykkedes organisationen Stemmer På Kanten at rejse land og rige rundt for at holde vælgermøder, så flere af landets socialt udsatte grupper stemmer ved det kommende kommunalvalg.

Og de penge havde frontfiguren i Stemmer På Kanten, forfatteren og den tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, taget med til Ballerup Bodega, hvor der var inviteret til værtshusdebat mellem udsatte borgere og fem af de politiske kandidater.

Frustrationer

Dansk Folkepartis medlem af kommunalbestyrelsen, Jarne Rasmussen, havde meldt afbud, og i hans sted trådte Enhedslisten markante spidskandidat Mette Hedegaard til – direkte fra bænken i et af de mere skumle hjørner på bodegaen.

Hedegaard dystede med Socialdemokraternes Per Mortensen, SF’s Josefine Vilvig, den radikale Sanne Fandrup og Venstres Allan Ottosen.

Og de fem politikere dystede på det, der blev den lokale valgkamps indtil videre bedst besøgte offentlige vælgermøde.

Hovedindtrykket var, at mens rigtig mange lokale kandidater søgte det lokale vandhul for at blive set og hørt, så søgte mange borgere afløb for deres frustrationer over beskæftigelsessituationen, hvor de arbejdsløse på den ene side slås med en halvering af dagpengeperioden og en kamp op ad bakke for at genoptjene dagpengeretten. Og på den anden side oplever de, at det er meget svært at blive taget alvorligt af et system, der synes at være mere til for systemets skyld end for de borgere, der har hjælp behov.

Livlig debat

Debatten blev livlig og krydret med mange personlige historier – også fra flere af politikerne – om livet på kanten.

Valgløfter fik vi også.

Der var gehør for Enhedslistens forslag både om at bedømme jobcentret ud fra en smileyordning og for ønsket om at oprette et ledighedsråd.

Klapsalverne kom dog først, da Lisbeth Zornig foreslog kommunen at oprette et udsatteråd. Et forslag, som dagene efter vælgermødet blev støttet heftigt især af socialdemokrater på Facebook.

En rundspørge blandt politikerne i panelet – baren – om opbakning til, at der skal laves en lokal politik for udsatte grupper, nu hvor kommunen har politikker for stort set alle andre områder, vandt hundrede procent opbakning.

Et udsatteråd

Efter på ministerens vegne at have givet en omgang til hele bodegaen skød Lisbeth Zornig debatten i gang med at fortælle tilhørerne, at det er dem, der i forvejen har rigeligt, som også har overskud til at stemme, når der er valg.

Stemmer På Kanten forsøger at få fat i de, der ikke har, for at få dem til at stemme, så også de kan blive hørt.

Debatten tog for alvor form, da Enhedslistens Mette Hedegaard sagde:

»De mennesker, der bliver klemt i systemet, skal have et forum. Derfor skal vi have et ledighedsråd. Og jobcentret skal vurderes af de ledige selv. Derfor foreslår vi en smileyordning.«

Den var Lisbeth Zornig Andersen ikke helt enig i. Til store klapsalver sagde hun:

»Lav i stedet et udsatte råd og få de udsatte med i rådet.«

Da en af tilhørerne ikke så længe efter efterlyste en politik for udsatte grupper i Ballerup, greb radikale Sanne Fandrup bolden med det samme og spurgte hele vejen rundt i panelet til opbakning til ideen.

Og den var der. Venstres Allan Ottosen fulgte dog op:

»Jeg vil gå et skridt videre. En politik er ikke nok. Det er først, når det er omsat til handling, at vi kan sætte fluebenet,« sagde han, der en halv time tidligere var meget tæt på at få ørerne i maskinen blandt bodegafolket.

Her kom han nemlig til hurtigt at konstatere, at de borgere, der på den ene eller anden måde var bragt ud på kanten, skulle lade være med at se sig selv som ofre, men at de selv kunne vælge, hvilken retning deres liv skulle gå.

Og så blev der et kort øjeblik råbt højt. Så højt, at ordstyrer René Cromefeldt-Bie, der til daglig er beboerformand i Grantoften, måtte bede om en ordentlig tone.

Det var også ham, der til slut rundede debatten af:

»Undervejs bemærkede jeg en stor håbløshed over for systemet. Det bør politikerne tage med sig hjem,« sagde han og gav det afsluttende ord til Lisbeth Zornig Andersen:

»Tak for en meget engageret debat. Det er et af de bedste debatmøder, jeg har været med til. Jeg kan sige til kommunen, at vi i Stemmer På Kanten gerne stille op til et møde med de lokale politikere på den anden side af 19. november, hvor vi kan fortælle meget mere om, hvad vi ser ude blandt de udsatte grupper.«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *