Næste skridt mod bæredygtige boliger
Måløv-Park-2-nyt.jpg
Et før- og efterbillede aqf Måløv Park: Blok med det nuværende eternittag i Måløv Park og med solcelletaget, som det kommer til at se ud efter udskiftning.
Solceller Bebyggelsen har fået tilsagn om støtte til 1,8 mio. kroner, så nu bliver solcelletaget til noget i 2014.

Nu starter næste etape af boligafdelingen Måløv Parks omstilling til vedvarende energi. En hel blok rækkehuse får nyt tag af solceller.

Formand for afdelingsbestyrelsen, Jens Wenzel Andreasen, forklarer:

»I 2012 startede vi med et par mindre forsøgsanlæg, støttet af Grønt Råd, for at få erfaring og for at skabe opmærksomhed omkring solceller som energiform, også i almene boliger. Nu har vi netop fået tilsagn fra energistyrelsen til et udviklingsprojekt Prisbilligt solcelletag som komplet klimaskærm gennem en særlig pulje for bygningsintegrerede solceller.«

Formanden fortæller, at ideen er at udvikle et monteringssystem til standard solcellepaneler, så panelerne kommer til at udgøre selve tagdækningen, og i sig selv danner et fuldstændig tæt tag, samtidig med at panelerne ventileres naturligt på bagsiden.

»På den måde kan solcellepaneler erstatte et nedslidt eternittag uden, at det bliver voldssomt meget dyrere, som det ellers er set tidligere, hvor man har været nødt til at anlægge undertag eller bruge specialpaneler,« forklarer han.

Skitseprojekt

Projektet er udviklet i samarbejde med arkitektfirmaet Solarplan ApS og tog sit udgangspunkt i et såkaldt »skitseprojekt«, som blev formidlet gennem Solarcity Copenhagen.

Undervejs i skitseprojektet åbnedes der mulighed for at søge midler gennem den særlige pulje til bygningsintegrerede solceller, som var en del af finanslovsaftalen 2013, mellem regeringen og Enhedslisten.

»De ideer, vi sad og diskuterede i arbejdet med skitseprojektet, passede perfekt til puljens formål, og vi var altså så heldige, at vi allerede var i kontakt med nogle af de stærkeste kompetencer på området,« fortæller Jens Wenzel Andreasen.

Dermed var det muligt på rimelig kort tid at samle en stærk partnergruppe bestående af Måløv Park, boligforeningen 3B, Solarplan, Cenergia, SolCell ApS, Via University College, Teknologisk Institut, Solar City Copenhagen og Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger.

Sammen skal de nu udvikle tagløsningen, afprøve den hos Teknologisk Institut og til sidst foretage en egentlig tagudskiftning til komplet solcelletag i Måløv Park.

Resultaterne og erfaringerne vil blive formidlet bredt i bolig- og byggesektoren, og den udviklede løsning bliver stillet frit til rådighed for alle.

»Vi håber, at taget er monteret og producerer strøm i løbet af 2014 og glæder os til at kunne vise det frem for alle interesserede. Hvis dette her bliver en succes, så kan det blive et stort gennembrud for udbredelse af solceller i forbindelse med tagrenovering, og der er et enormt potentiale med de mange nedslidte eternittage rundt om i landet«, slutter Jens Wenzel Andreasen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *