Med fodbold som fællessprog
fodboldkamp-med-asyl-børn-6-copy.jpg
1-0 til asylbørnene fra Auderød, der er inviteret til fodboldkamp og -sjov hos Højagerskolen i Ballerup. Foto: Brian Lindberg
Multikulturelt Højagerskolen i Ballerup og Røde Kors’ asylskole Børneskolen Auderød har etableret et helt unikt samarbejde, hvor de lokale 5. klasseelever får besøg af asylbørnene i idræt.

I omklædningsrummet hos BFC Lundegården hænger de rød-hvide trøjer klar på knagerne. Formand for klubben, Dennis Laursen, har gjort klubhuset ’’klar til kamp’’. Lige ved siden af – på parkeringspladsen foran Højagerskolen – står en flok tænderklaprende 5. klasseelever sammen med lærerne Kenni Hyldahl Sachse og Stine Pedersen og tripper.

»Jeg tror det er dem, der kommer der,« udbryder Kenni Hyldahl Sachse og peger mod vejen, hvor to hvide minibusser kommer trillende med kurs mod skolen.

Klokken er 10, det er en helt almindelig dødssyg tirsdag formiddag og femteklasserne på Højagerskolen har idræt med klasselærer Stine Pedersen. Men denne tirsdag skiller sig alligevel ud. For anden gang kommer der nemlig besøg af en gruppe 10-12-årige børn fra Røde Kors’ asylskole Børneskolen Auderød.

»Vores elever har glædet sig meget til at se asylbørnene igen. Vi har forberedt os og talt meget om det, inden de skulle komme. Så alle er meget spændte og vil gerne give dem en god oplevelse, når de kommer på besøg,« fortæller Stine Pedersen.

Gensynsglæde

De to hvide minibusser drejer ind på parkeringspladsen, og knap er motorerne slukket, før sidedørene bliver revet op og 12 glade, forventningsfulde unger vælter ud.

Lærer Kenni Hyldahl Sachse bliver straks overfaldet med knus og kram af flere af børnene og de to medfølgende lærere, der har kørt busserne.

Før Kenni blev ansat på Højagerskolen var han selv lærer på asylskolen i Auderød, så det er hans tidligere kollegaer og nogle af hans tidligere elever, der besøger Højagerskolen denne tirsdag.

Det er Kenni Hyldahl Sachse og lærer Orhan Klardashti fra asylskolen, der har fået stablet dette samarbejde på benene. Det er anden gang, at asylbørnene besøger Højagerskolen for at spille fodbold med jævnaldrene, danske børn.

fodboldkamp-med-asyl-børn-7-copy

Kenni Hyldahl Sachse og Orhan Klardashti. Foto: Brian Lindberg

Hårdt arbejde

Asylbørnene er alle mellem 10 og 12 år. Der er ti drenge og to piger med denne tirsdag. De kommer fra hele verden – Afghanistan, Syrien, Kosovo, Serbien. Nogle har været i Danmark længe, andre kun et par uger.

»Nogle af dem har været her i flere år. De er blevet kastet rundt i systemet og har været ude af asylcentret og gå i almindelig dansk skole i en tid. Men så er det blevet besluttet, at de skal hjemsendes, og derfor er de tilbage i asylskolen igen,« fortæller Kenni Hyldahl Sachse, der ikke lægger skjul på, at det følelsesmæssigt har været rigtig hårdt for ham at arbejde på asylskolen. Så hårdt at han efter en årrække besluttede at skifte job til en almindelig folkeskole i stedet.

Alle forstår fodboldsk

Selvom kommunikationen mellem børnene er en udfordring på grund af de mange forskellge nationaliteter, går det ganske godt ved hjælp af forskellig sprog, tegn og fagter.

Dennis Knudsen fra BFC Lundegården har i hvert fald ikke nogle problemer med at gøre dagens første opgave forståelig for de 12 asylbørn, der er samlet i klubhuset.

På tavlen har han slået et par streger, der tydeligt gør det ud for en fodboldbane. Og nu skal der sættes navne ud for de tal, der viser dagens opstilling på asylbørnenes fodboldhold.

Her viser det sig, at nationalitet i hvert fald ikke har nogen som helst indvirken på, hvilke numre, der er i højeste kurs.Messis 10’er, Ronaldos 7’er – fodbold er et sprog, de alle kan forstå.

Støtte fra Lundegården

Udenfor venter 5. klasserne fra Højagerskolen på fodboldbanen. Asylbørnene har lånt BFC spillerdragter, og de der ikke selv har fodboldstøvler, låner af fodboldklubben eller de elever fra Højagerskolen, som ikke selv skal spille.

»Jeg kender Kenni, og da han fortalte om de her asylbørn, som skulle komme og spille fodbold med de danske børn, valgte jeg uden tøven, at stille udstyr og baner til rådighed,« siger formand for BFC Lundegården Dennis Knudsen.

»Det, som danske børn, der går til fodbold, oplever hver dag, er stort for de her børn. Jeg gør jo ikke noget anderleden, end ved enhver anden normal kamp. Men for de her asylbørn er det bare rigtig stort at komme ind i omklædningsrummet og se, at spillertøjet hænger klart til dem – og at de kan løbe på banen i ens dragter som et ’’rigtigt’’ fodboldhold. Det er da dejligt at være med til at give dem sådan en oplevelse, uddyber Dennis Knudsen.

Fodbold er en stor glæde

På banen er der dog ingen nåde – begge hold kæmper bravt for hver en chance, mens kammerater og lærere hepper fra sidelinjen.

»Det er ingen hemmelghed, at det som lærer nogle gange kan være en udfordring at få især drengene på mellemtrinnet peppet op. Men her er fysisk udfoldelse – som for eksempel fodbold – en rigtig god måde at få motivationen lidt i vejret,« fortæller klasselærer på Højagerskolen Stine Pedersen.

Orhan Klardashti, der er klasselærer på asylskolen oplever samme boldiver hos drengene i Auderød:

»De har virkelig gået og glæder sig til at komme herud og spille igen. Lige præcis fodbold er en stor, stor glæde for mange af drengene i asylcentret, hvor de også spille til dagligt med en frivillig træner,« fortæller Orhan Klardashti.

fodboldkamp-med-asyl-børn-3-copy

En turbulent barndom

Asylbørnene virker udadtil meget velfungerende og harmoniske, men ifølge deres tidligere lærer, som nu arbejder på Højagerskolen, Kenni Hyldahl Sachse, skal man ikke tage fejl:

»Det er børn, der har oplevet nogle virkelig voldsomme ting. Også ting, som kan være hårde at lægge øre til. Men de klarer sig på trods – man kan sige, at de har fået det ud af deres turbulente barndom, at de er blevet utrolig tilpasningsdygtige,« siger han og suppleres af Orhan Klardashti:

»Vi oplever nogle børn, der holder meget tæt sammen og er rigtig gode til at hjælpe hinanden.«

Glade børn med hjem

Til daglig bliver asylbørnene undervist ligesom deres danske kammerater, men altså på den særlige asylskole Børneskolen Auderød som ligger i asylcentret.

»De har brug for at komme ud af centret engang imellem og lige få en fornemmelse af, hvordan det foregår i en helt almindelig skole,« siger Orhan Klardashti og fortsætter:

»Hver gang vi har været ude af huset, får vi nogle meget gladere børn med hjem igen.«

Og glæde er der også på banerne i Ballerup denne tirsdag, hvor asylbørnene netop har bragt sig foran 1-0.

»Vores plan er, at gøre dem klar – både fagligt og socialt – til at komme ud i en almindelig dansk skole,« tilføjer Orhan Klardashti.

fodboldkamp-med-asyl-børn-5-copy

Flere piger med

På Højagerskolen håber både initiativtager Kenni Hyldahl Sachse og klasselærer Stine Pedersen, at samarbejdet kan fortsætte og måske på sigt udvides.

» Indtil videre er det jo kun idræt. Men der er rigtig mange spændende perspektiver i samarbejdet, som vi gerne vil arbejde videre med,« siger Kenni Hyldahl Sachse.

Næste gang asylbørnene skal besøge Højagerskolen har Stine Pedersen opfordret asylskolens lærere til at forsøge at lokke nogle flere piger med. Dermed bliver samarbejdet udvidet til ikke kun at gælde fodbold, men også dans og gymnastik i hallen.

Denne tirsdag er det dog stadig fodbold – og kun fodbold – der optager eleverne, der efter to gange 30 minutter på grønsværen fløjtes ind til omklædning med resultatet 5-3 til Højagerskolen på pointtavlen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *