Bødskov: Banderne skal stoppes
Morten-Boedskov-Skovlunde-4.jpg
Foto: Brian Lindberg
Ministerbesøg Justitsministeren mødtes i sidste uge med borgmesteren, dennes medarbejdere samt Ballerup Bladet og butiksdrivende i Skovlunde for at fortælle om regeringens bandepakke.

SE BILLEDER

»Jeg var inde at vidne mod dem om mandagen, og om torsdagens går de så rundt foran mine vinduer igen.«

Beskeden fra formanden for Centerforeningen i Skovlunde Centret, ejendomsmægler Lizette Byrdal, var ikke til at tage fejl af for justitsminister Morten Bødskov (S).

Mandag eftermiddag i sidste uge var ministeren på rundtur i det centrale Skovlunde for at få syn for sagen vedrørende den åbenlyse bandekriminalitet, som har domineret byen alt for længe. Og som nu er ved at blusse op igen efter, at de, der blev fængslet tidligere på året, nu er ude igen – klar til at drive ’forretningen’ videre.

Bandepakken

Morten Bødskov var i Skovlunde for at fortælle om regeringens bandepakke, der bliver fremlagt som lovforslag i december og færdigbehandlet og vedtaget i foråret 2014.

Han mødtes med borgmester Jesper Würtzen, dennes medarbejder og med Ballerup Bladet – og fik på sin rundtur også set Skovlunde Centret indefra.

Det var her, han mødte Lizette Byrdal, som fortalte om den hashhandel, som stadigvæk finder sted i det centrale Skovlunde.

Medarbejderne fra kommunens egen bandeenhed, den såkalde ’Den Lille Enhed’, som består af opsøgende medarbejdere fra jobcentret, fortalte ministeren om, hvad man gør for at få de løsladte på andre spor end det kriminelle.

Uacceptabel adfærd

Banderne skal stoppes. Deres adfærd er komplet uacceptabel. løs beskeden fra justitsministeren Skovlunde Centret:

»Det er klart, at det påvirker lokalsamfundet med bandekriminalitet, som I har oplevet det. Og det er klart, at vi skal sørge for, at der er ingen tolerance overhovedet over for banderne. Det skal bare stoppes,« sagde Morten Bødskov blandt andet.

Til Ballerup Bladet sagde han, at det gjorde stort indtryk at høre, hvordan man i det centrale Skovlunde har været berørt af bandekonflikten:

»Det er komplet uacceptabelt. De typer, som står bag det her, skal vide, at der bare ikke er nogen som helst form for tolerance,« sagde han og forklarede:

»Det er derfor, vi lancerer bandepakken. Her skærper vi straffene mod den hårde kerne. Dobbeltstraffen udvides. Der bliver straf for at bære våben og straf for de zoneforbud, der er i områderne. Der vil være et stærkere samarbejde mellem kommunerne og politiet om det forebyggende arbejde og en meget stærkere exit-indsats for at få de unge ud af bandemiljøerne. Politiet får tilført flere efterforskningsressourcer.«

Morten Bødskov forklarede, at man fra regeringens side håber på, at effekten af bandepakken bliver, at færre usikre unge søger ind i bandemiljøet, og flere søger ud af miljøet.

Hårdt imod hårdt

»Vi sætter hårdt imod hårdt i forventning om, at vi på sigt får mindre af den grove kriminalitet, som banderne står for,« sagde Bødskov til Ballerup Bladet:

»Jeg forventer mig meget af samarbejdet mellem Ballerup, Herlev og Gladsaxe Kommuner og politiet. Det er første gang, at et sådant samarbejde er set. Og det er godt, at civilbefolkningen og de handlende bakker op,« understregede han:

»For Skovlundes vedkommende er det ekstremt flot, at borgerne skulder ved skulder stillede sig op ved fakkeloptogene og sagde, at de ikke længere ville finde sig i det.«

Borgmester Jesper Würtzen er glad for, at regeringen for alvor barsler med en bandepakke.

»Det bakker den indsats op, som vi gør. Det er rigtig godt med opbakning fra centralt hold, så vi som kommune ikke står alene med de problemer, der er,« sagde han til Ballerup Bladet.

Indsatsen på rocker- og bandeområdet forstærkes, hvis regeringens bandepakke bliver vedtaget og ført ud i livet. Lovforslaget præsenteres i december og forventes vedtaget i foråret 2014. Læs her om indholdet af bandepakken:

Bandepakken – i hovedpunkter:

Regeringen vil skride endnu hårdere ind over for den hårde kerne i banderne.

Den forebyggende indsats over for rocker- og bandekriminalitet skal styrkes, så fødekæden bliver stoppet.

Exit-indsatsen styrkes, så de, der reelt ønsker at forlade rocker- og bandemiljøet, får hjælp.

Det bliver lettere at bruge bandebestemmelsen, der kan give dobbelt straf for alvorlig rocker- og bandekriminalitet.

Straffen for ulovlig besiddelse af skydevåben på åben gade skærpes og skærpes yderligere, hvis gerningsmanden også har ammunition til skydevåbnet.

Der er skærpet straf ved tre dom eller der over for overtrædelse af hhv. knivforbud og zoneforbud.

Reglerne skærpes, så udgang og prøveløsladelse af potentielle ’soldater’ begrænses, når der er konflikt mellem grupper, og den dømte har en stærk tilknytning til en af disse grupper

Dømte med en løsere tilknytning til rocker- eller bandemiljøet må under udgang ikke opholde sig i en rockerborg.

Det vil i visse situationer blive muligt at udvide zoneforbuddet fra 500 meter til 1.000 meter.

Grænsen for udbetaling af dusør til meddelere hæves fra 10.000 kroner til 50.000 kroner.

Regeringen vil revidere en vejledning fra om offentlige myndigheders udveksling af personoplysninger.

Kommunerne vil få ny vejledning i, hvordan de i forbindelse med lokale rockerborge kan bruge planloven.

Der oprettes en ny taskforce under social-, børne- og integrationsministeriet, som skal styrke kommunernes arbejde med børn og unge, som er i særlig risiko for at blive rekrutteret til rocker- eller bandegrupper.

Der bliver gennemført og fulgt op på flere bekymringssamtaler med unge, som er i risiko for at blive rekrutteret til rocker- eller bandegrupper.

Exit-indsatsen styrkes med midlertidig og hurtige relokalisering, fjernelse af tatoveringer og psykologiske test af ikke-registrerede exit-kandidater.

Der målrettes ressourcer til de lokale exit-enheder hos politiet.

Der laves et centralt exit-kontaktpunkt hos Rigspolitiet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *