Vil du spise det, de ældre får?
ldre-mad-plejecentre-køkken-2.jpg
Diana Venbjerg mener ikke, at kommunen kan være det her bekendt.
Debat Der bliver altid snakket i kommunerne om, hvor meget vi gør for de ældre – men udviklingen viser bare noget helt andet.

De ældre får kød, som er uigenkendeligt og ligner noget, som er kommet ud af en dåse.

Ballerup Kommune står til at samle alle plejehjemmenes køkkener til et fælles storkøkken lokaliseret i Måløv – det betyder, at maden bliver masseproduceret, og kartoflerne bliver til glaskartofler mm.

Kvaliteten af maden, som bliver bragt ud til de borgere i eget hjem og i ældreboligerne, er i forvejen uappetitligt og af ringe kvalitet.

Nogle plejehjem har besluttet sig for økologiske madvarer – vil det fortsætte?

Det tror jeg næppe, det vil, og det synes jeg, er en skændsel for en så økologisk og forholdsvis fornuftig kommune, som siger, at de er grønne.

Bare fordi man er ældre, betyder det ikke, at man ikke skal have velsmagende, velduftende og næringsrigt lækkert mad.

Kan vi så få de køkkener tilbage til plejehjemmene og tilbyde borgere i eget hjem og i ældreboligerne ordentlig mad.

Det kan ikke være rigtigt, at de ældre skal følge statistikken for vægttab, fordi kommunen fejler. Det er skamfuldt, at min hund får bedre kost, end de ældre gør.

6 kommentarer om “Vil du spise det, de ældre får?”

 1. Jeg har ikke prøvet maden på plejehjemmene, men er åben for muligheden (inviter mig endeligt via min hjemmeside).

  Det er lave mad kan være både spændende og udviklende, og hvorfor fjerne det fra de ældre. Hvorfor ikke lave mad sammen på plejehjemmene. De er jo ældre men ikke døde eller uden evner.

  Med Venlig Hilsen
  Richardt Radek Larsen
  Spidskandidat for Liberal Alliance

 2. Sussie Petersen siger:

  Kære Richard Radek Larsen, når nu du har valgt at gå ind i politik, så tror jeg du skal læse lidt på lektien, før du udtaler dig om de ældre på de danske plejehjem. Pladserne er få og kravende for at få en plads, er så høje, at dem der har en bolig på et plejehjem, de er så dårlige at de ikke kan tage vare på sig selv. De er ikke døde nej, men deres evner til at udføre daglige gøremål er forsvundet. Vi (plejepersonalet) gør en rigtig stor indsats for at lave så mange aktiviteter med beboerne som muligt, men det
  kræver ressourcer og dem er der blevet skåret rigtig meget i. Men at tro, at de ældre kan stå for madlavning, er ønsketænkning. Bare at dække et bord eller lægge bestik i skuffen efter vask, kan være en stor opgave og til tider umulig.

  Men tanken er sød, det virker bare ikke i praksis. Men er helt enig med Diana om, at maden skal laves i huset og ikke i store køkkener. Man skal kunne dufte maden og det skal ikke være længe under vejs. Jeg selv arbejder på Lindehaven i Ballerup og jeg er da ked af at vores køkken lukker. De laver super lækker mad, det er meget få steder jeg har været i mine 8år indenfor faget, hvor maden er lækker og hvor de ældre spiser rigtig godt. Jeg tvivler på at et storkøkken kan gøre kunsten efter.

  Mvh. Sussie Petersen

 3. Kære Sussie

  Vi er jo enige om en del ting, så lad os ikke skændes, men mine umiddelbare ideer er bygget på den viden jeg har fra de 2 plejehjem som jeg har besøg og har kendskab til, og her er Lindehaven ikke blandt.
  Kunne det tænkes at det er forskellige beboere der er de forskellige steder ?

  Men jeg syntes også at det er forkert at centralisere køkkener, og resultatet er som regel ikke positivt.

  Med Venlig Hilsen
  Richardt Radek Larsen
  Spidskandidat for Liberal Alliance

 4. Sussie Petersen siger:

  Jeg tror ikke der er forskel på beboerne, på de forskellige plejehjem i Ballerup eller resten af landet. Kriterierne for at få en plads er de samme og det er ikke beboere der kan klare sig selv. Jeg tror ikke, at et besøg på et plejehjem giver det korrekte billede af hverdagen for beboerne. Jeg har også været med til at “sætte et besøg op” på et plejehjem, det er fuldstændig som når dronningen kommer, så er der bloster rundt omkring i byen hvor der ikke plejer at være blomster.

  Men uanset om der så skulle være nogle få, velfungerende beboere, så vil det kræve rigtig mange ressourcer og hvad så når de enkelte beboere der kan være med, ikke længere kan eller har lyst? Hvilket personale skal lave maden? Jeg har feks ikke taget min uddannelse for at lave mad?

  Og så er der hele hygiejne spørgsmålet, hvordan vil du klare den? Der er rigtig strenge krav til hygiejne og det kræver kurser i hygiejne at lave mad til andre mennesker?

  Mvh Sussie Petersen

 5. Walther Thomsen siger:

  Hej Diana Venbjerg
  Jeg har læst dit debatindlæg, og er helt enig. I Allerød kommune har man lavet et fælles kommunalt storkøkken med 3 andre uden for kommunen. Kommunerne ejer køkkenet og er de eneste kunder, med egne testpersoner (bestyrelsesmedlemmer). Forringelsen er bl. a., tidligere lavede man 14% økologisk mad, nu 0%. De hjemmeboende får mad, med 14 dages holdbarhed i køleskabet. Selvom Ældrekommissionen og Ældresagen anbefaler, mad skal tilberedes i plejecentrene, så de ældre kan dufte, den mad de skal spise. God frisk lavet mad giver færre hospitalsindlæggelser og større livskvalitet.
  Hvem ønsker at skulle leve af denne industrielt fremstillet mad, resten af livet??

  Walther Thomsen
  Ny Madordning liste M

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *