Otte nye bydelsmødre
Bydelsmødre1-copy.jpg
Medborgerskab Otte stolte kvinder blev hædret på rådhuset som nye bydelsmødre i Ballerup.

Ballerup Rådhus genlød af musik fra fjernere himmelstrøg, og duften af retterne fra den eksotiske buffet smygede sig rundt om gæsterne, da de nye bydelsmødre blev hædret.

Borgmesteren benyttede lejligheden til at takke kvinderne for deres vilje til at tage ansvar for byen ved – gennem deres frivillige indsats – at gøre en forskel for de familier, der ikke er med i fællesskabet:

»Det er fællesskabet og det at føle sig som medborger, der binder vores by, Ballerup, sammen. Og ofte kan det være det at møde nogen, der taler ens eget modersmål, være afgørende for at få øje på samfundets muligheder.«

Også integrationsrådets formand, Jamal Tabari, roste bydelsmødrene for deres aktive og engagerede måde at gå til opgaven på.

Yder stor indsats som brobyggere

Integrationsrådet i Ballerup har gennem de sidste par år haft fokus på aktivt medborgerskab, som Projekt Bydelsmødre er en del af. Bydelsmødrene bor i boligområder i Ballerup med stor mangfoldighed og yder en indsats som brobyggere til andre kvinder, der har brug for støtte. Med den nye gruppe har Ballerup hele 15 frivillige bydelsmødre, som tilsammen behersker over 10 sprog.

Og netop de mange forskellige sprog spiller en vigtig rolle i bydelsmødrenes arbejde. Mange kvinder med udenlandsk baggrund har ikke noget netværk og er uden tilstrækkelige danskkundskaber til at klare sig i samfundet. Derfor gør det en stor forskel at møde nogen, man deler modersmål med – og som selv har prøvet at være ny i Danmark:

»De fleste af bydelsmødrene har selv oplevet forskellige vanskeligheder ved at komme til et nyt land og begynde forfra. At blive mødt på sit eget sprog og få støtte til fx at ringe til lægen eller gå på biblioteket kan give den tryghed, som gør den nydanske mor i stand til at integrere sig og blive en aktiv medborger,« fortæller Miasser Hawwa, der er daglig projektleder og næstformand i Integrationsrådet.

Når mor har det godt, har familien det godt

Udover en-til-en-kontakten er bydelsmødrene med til at drive en multietnisk mødregruppe og står for forskellige sociale arrangementer rundt omkring i Ballerup. Her er det sociale i centrum, samtidig med at bydelsmødrene deler ud af den viden, de har fået på kurset:

»I løbet kursusforløbet har bydelsmødrene lært om blandt andet børns udvikling, sundhed, lokalsamfundet og kommunen. Det giver de videre til kvinderne, de møder, som igen tager det med hjem til deres familier – og så har vi den gode udvikling, der spreder sig som ringe i vandet,« siger projektansvarlig Lisbeth Jørgensen, fra Center for Social og Sundhed i Ballerup Kommune.

Miasser Hawwa supplerer:

»Og bydelsmødrene selv fortæller, at de er blevet bedre til dansk og har fået mere selvværd af at gennemføre kurset. Så der er mange positive gevinster, og vi håber, at projektet kan give endnu flere lyst til at gøre en frivillig indsats for at hjælpe andre.«

Bydelsmødre2-copy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *