Nyt initiativ for unge pårørende til psykisk syge
Oprust-Goran-Tufekovic-og-Maiken-Ziebell-copy.jpg
Goran Tufekovic er idrætsinstruktør og Maiken Ziebell er sundhedsvejleder i Oprust. De hjælper de unge til bedre mental og fysisk sundhed via samtaler og idrætsaktiviteter.
Netværk Foreningen Det Sociale Netværk har haft stor succes med initiativet ’Oprust’ for unge pårørende til psykisk syge. Ved årsskiftet åbner en lokalafdeling i Ballerup.

I begyndelsen af 2013 søsatte foreningen Det Sociale Netværk et helt nyt initiativ målrettet unge pårørende til psykisk syge.

Forløbet hedder ’Oprust’ og henvender sig primært til unge mellem 15 og 18 år. Det er tænkt som et sundhedsfremmende tiltag, hvor målet er at styrke de unges mentale og fysiske sundhed.

I Oprust mødes de unge til ugentlige gruppesamtaler og idrætsaktiviteter. Derudover gennemgår de også individuelle samtaleforløb med en vejleder.

Oprust skal give de unge et frirum, hvor de kan møde ligesindede og tale med hinanden om de oplevelser og tanker, der opstår som pårørende til psykisk syge.

Usikkerheden går igen

Et af de helt gennemgående temaer for de unge pårørende er usikkerheden, fortæller Maiken Ziebell, som arbejder på Oprust.

»Når vi møder de unge og taler med dem, er usikkerhed og skyldfølelse noget, der præger dem meget. Usikkerhed over hvad der møder dem, når dekommer hjem – og usikkerhed om hvornår far, mor, søster eller bror måske bliver indlagt næste gang. Og ikke mindst usikkerhed om, hvorvidt de selv bliver syge en dag,« fortæller hun og tilføjer:

»Herudover er mange af dem tynget af en ufattelig skyldfølelse i forhold til, hvorvidt de har været medvirkende til, at deres pårørende er blevet syg. Derforpåtager de sig også meget ofte et ansvar både i forhold til dels pligter i hjemmet, men også i forhold til at beskytte den sårbare i forhold til, hvordan de selv har de det af frygt for, at det skal forværre situationen.«

Afdeling i Ballerup

Oprust har vist sig, at være en succes og derfor udvides det nu – blandt andet med en lokalafdeling her i Ballerup.

Fra januar 2014 vil Oprust være at finde på Tapeten, hvor de unge kan mødes en dag om ugen.

»Psykisk sårbarhed og mental sundhed er noget der i de senere år er kommet utrolig meget fokus på i Ballerup, og vi er rigtig glade for at kunne samarbejde med Det Sociale Netværk om at udbyde tiltaget,« siger Michael Hansen, som er tilknyttet Tapeten som frivillighedskoordinator.

I forbindelse med etablering af Oprust i Ballerup holdet Frivillighedsrådet i samarbejde med Det Sociale Netværk en temadag om unge og mental sundhed på tapeten onsdag den 23. oktober. Læs mere her: ‘Temadag om unge og mental sundhed’

 

Artikel om ung pårørende: “Som regel siger jeg bare, at jeg har det godt”

14-årige Louise bor i Ballerup Kommune sammen med sin mor og lillebror – når hun da ikke lige er hos sin plejefamilie.

Louises mor kæmper nemlig med personlighedsforstyrrelse, angst og depression og har været indlagt flere gange. Louise kan stadig huske, da hendes mor blev indlagt for første gang:

»Min lillebror var lige fyldt et år. Det var der, jeg følte, at jeg skulle til at blive voksen, fordi min lillebror hang meget op af mig.«

Hver anden familie i Danmark er ifølge Det Sociale Netværk ramt af psykisk sygdom, og der er ingen tvivl om, at det især for børn og unge kan være utrolig svært at tackle at have en mor eller far, som er psykisk syg.

»Det er ikke rart. Jeg ved aldrig, om jeg kommer hjem til en mor som er glad eller til en mor der ligger i sin seng og er nedtrykt,« forklarer Louise.

Netop usikkerheden er et gennemgående tema for unge, der vokser op under disse vilkår, og det er her, Oprust kan gøre en forskel i de unges liv. Louise har været tilknyttet projektet siden foråret på opfordring fra en veninde, der allerede var med.

»Jeg ved ikke, hvad jeg ville have gjort, hvis ikke jeg havde været i Oprust. Her kan jeg ringe, hvis jeg er ked af det. Og man ved, at man ikke er er den eneste, der har det svært,« siger Louise og fortsætter:

»Det er rart at snakke med de andre på holdet. Dem fra min klasse aner jo ikke, hvad jeg taler om. Men dem på Oprust er igennem det samme nu – ligesom mig.«

Idag er både Louise og lillebror i deltidspleje hos hver deres plejefamilie, hvilket Louise er meget glad for:

»Det er jo ikke fordi, jeg ikke kan lide at være hos min mor, men når hun har det svært, er jeg mere udmattet, vred og irriteret – og så er det rart at være hos dem. De er næsten altid glade.« forklarer hun og tilføjer:

»Men det er svært, for jeg vil jo ikke gøre min mor ked af det. Så jeg tænker også meget over, hvad jeg siger. Som regel siger jeg bare, at jeg har det godt.«

Louise er ikke hendes rigtige navn, men dette er redaktionen bekendt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *