»Jeg er bare en kvinde uden børn«
Karin-Rahbek5-copy.jpg
Tidligere følte Karin Rahbek, at hun skulle forsvare og retfærdiggøre sit fravalg af børn overfor andre. Sådan føler hun ikke længere. I hendes nye bog ’Du skal da være mor’ fortæller hun om sin vej fra tvivlende til sikker og rolig kvinde uden børn. Foto: Brian Lindberg
Familieliv 38-årige Karin Rahbek fra Ledøje har truffet et bevidst valg om, at hun ikke vil have børn, men det har ikke været helt nemt at nå dertil, og det har hun nu skrevet en bog om.

Karin Rahbek er medlem af netværket ’Selvvalgt Barnfrie’.

»Jeg bryder mig ikke så meget om det ord; barnfrie. Jeg vil heller ikke kalde mig ’barnløs’, det lyder som om jeg helst er fri for børn eller mangler børn i mit liv,« siger hun eftertænksomt og virrer med hovedet, så totter af hendes hasselnøddebrune pagehår falder ned foran øjnene.

»Jeg er bare en kvinde uden børn. Så simpelt er det,« smiler hun og kaster hovedet lidt bagover, så håret falder på plads igen.

Karin Rahbek er 38 år, bor i Ledøje med sin mand Jesper, som hun også driver en kiropraktorklinik sammen med, og nå ja, så har hun ikke nogen børn.

»Jeg har altid haft fornemmelsen af, at jeg ikke skulle have børn. Da jeg selv var barn, interesserede det mig ikke. Som ung heller ikke. Det var kærlighed og parforhold, jeg drømte om,« forklarer Karin Rahbek.

Som så mange gange før skal hun forklare og begrunde, hvorfor hun er, som hun er. Hvorfor hun dog ikke vil have børn.

’Du går virkelig glip af noget.’ ’Er du nu HELT sikker.’ ’Du kommer til at fortryde det, når du bliver ældre.’

Hun har hørt dem alle før – og tidligere gik det hende på. Hun blev vred eller ked af det, når folk sagde sådan til hende.

»Før i tiden så jeg de der kommentarer som en kritik af min beslutning. Jeg følte ofte, at jeg skulle retfærdiggøre mit valg om ikke at få børn,« forklarer Karin Rahbek og skubber de markante briller længere op på næsen.

»Men jeg ser anderledes på det i dag,« siger hun overbevisende.

Pludselig får alle børn

Selvom Karin Rahbek altid har vidst, at hun ikke havde lyst til at få børn, er den endelige beslutning om, at hun ikke skal have børn, først blevet truffet som voksen. For ligeså sikker hun var, ligeså forvirret blev hun, da alle veninderne begyndte at få maver på.

»Det er hårdt, når alle kvinderne i ens omgangkreds pludselig begynder at få børn. Især når det også gælder alle dem, der tidligere havde sagt, at de i hvert fald ikke ville have børn,« siger Karin Rahbek og fortsætter:

»Jeg kom meget i tvivl om min beslutning og tænkte ’hvad er det, de andre kvinder ved, som jeg ikke kan se?’«

Hun læner sig ind over bordet, lægger blikket og begge hænder på bordpladen.

»Det er svært, når du er usikker, at stå imod. At gå din egen vej, når alle andre går den anden vej,« siger hun og kigger op.

Fandt ro med valget

For at få styr på sine mange tanker og følelser omkring hele ’skal/skal ikke have børn’ problematikken, forsøgte hun at finde noget litteratur om emnet.

»Jeg søgte på nettet og på biblioteket, hvor der stod stolpe op og stolpe ned om graviditet og det at få børn. Men det var nærmest latterligt. Jeg fandt én bog – en slags interviewbog med nogle, der havde valgt ikke at få børn. Men den følte jeg ikke rigtig, at jeg kunne bruge til noget,« fortæller hun.

Til gengæld fandt hun netværket ’Selvvalgt Barnfrie’, som hjalp hende med at finde ro med sin beslutning.

»Man vil vel altid søge bekræftelse på de valg, man træffer – uanset hvor sikker man ellers har følt sig,« funderer Karin Rahbek.

»I virkeligheden handler det om, at have modet til at stå ved sig selv og sine valg. Og det har jeg fået,« siger hun og tilføjer:

»Efter at jeg har har truffet beslutningen om ikke at få børn, er følelsen af at skulle retfærdiggøre og forsvare mit valg også forsvundet.«

Når folk i dag kommer med kommentarer som: ’Er du nu sikker’ eller ’er du ikke bange for at fortryde’, ser Karin anderledes på dem end før.

»Det er gået op for mig, at deres spørgsmål og kommentarer ikke handler om mig og min beslutning. Når folk møder mig, føler de sig konfronteret med deres eget valg. Og det får dem til at reflektere over deres eget valg om at få børn,« forklarer Karin Rahbek.

Jeg hader ikke børn

Karin Rahbek er blevet moster og det holder hun meget af.

»Mange tror, at man hader børn, bare fordi man ikke selv vil have nogle. Men sådan er det altså ikke. Jeg kan godt lide børn, og min søsters dreng går lige i hjertet på mig også,« griner hun.

Desuden har Karins mand også to voksne børn, som har været en del af Karins liv, siden de var teenagere.

»Jeg er da ikke et sekund i tvivl om, at jeg ville have elsket mine børn lige så meget som alle andre, hvis jeg havde fået nogle,« siger hun og uddyber:

»Det er ikke børnene, jeg ikke har lyst til. Det er livsstilen, der følger med børnefamilien. Og der er en kæmpe forskel.«

Hun trækker æ’et i kæmpe ud for at understrege betydningen. Kæmpe forskel.

Ensomheden opstår nu

For tre år siden opstod idéen om at skrive en bog. Men det tog lige lidt tid for Karin Rahbekat pejle sig ind på, hvad den præcis skulle handle om.

»Jeg husker, at jeg var ude og motionere, da idéen poppede op i mit hoved. Og da jeg kom hjem, sagde jeg til min mand, at jeg ville skrive en bog om at være anderledes,« fortæller Karin.

For det var sådan hun følte det – at hun var anderledes, fordi hun ikke gjorde ligesom alle de andre kvinder hun kendte.

»Det er egentlig sjovt, som mange går og siger, at hvis du ikke får børn, så bliver du da ensom som gammel,« siger Karin og lægger hovedet på skrå.

»Jeg synes mere, at ensomheden opstår nu,« hun lader sætningen hænge lidt i luften som om hun lige skal mærke efter, om det nu også er sådan, hun føler.

»Når ens veninder får børn sker der bare nogle ændringer. Barnet kiler sig ligesom lidt ind i venskabet,« siger hun.

»Man kan sige, at de beslutninger veninderne træffer om at få børn, påvirker vores venskab og mig – uanset om jeg vil det eller ej. Det er aldrig min beslutning – men deres. Og det kan godt være lidt svært at tackle nogle gange.«

Bogen

Alle de mange tanker omkring til- eller fravalg af børn blev i første omgang til en gigantisk samling noter på Karins skrivebord.

Men med tiden fandt hun vej til et skrivekursus, hvor hun helt anonymt smed bogtitlen ’Du skal da være mor’ i en pulje, som alle deltagerne siden kiggede på.

»Underviseren skrev alle vores forslag til bogtitler op på tavlen. Min stod øverst. Så spurgte hun, hvilken af titlerne der umiddelbart vækkede folks interesse,« fortæller Karin.

Og da svaret enstemmigt fra de andre kursusdeltagere lød ’den øverste’. var Karin Rahbek ikke længere i tvivl om, at hun havde fat i noget.

Siden har hun skrevet bogen – med god hjælp fra en forstående redaktør på forlaget Linje H.

»Ligesom der er masser af gode grunde til at få børn, er der også masser af gode grunde til ikke at få børn. Og jeg håber at min bog kan være med til at hjælpe andre kvinder, der står i samme situation som jeg gjorde,« siger Karin.

»Jeg har ikke skrevet den for at provokere mødre. Det er heller ikke et manifest om, at man skal lade være med at få børn,« understreger hun og slår ud med armene.

»Jeg har skrevet den, fordi jeg synes, at den manglede. Jeg kunne i hvert fald godt have brugt sådan en bog, dengang jeg selv stod midt i et kaos af tanker og tvivl, om børn og moderskab var noget for mig,« smiler hun.

Karin Rahbeks bog ’Du skal da være mor’ med undertitlen ’- hvis du har lyst’ udkom i sidste uge.

FAKTA:

Karin Rahbek er 38 år, gift og bor i Ledøje med sin mand Jesper.

Hun er uddannet kiropraktor og driver en klinik sammen med sin mand.

Hun har en erhvervsøkonomisk diplomuddannelse i regnskab og økonomistyring fra CBS

Læs mere på hjemmesiden: www.duskaldavaeremor.dk, hvor Karin blogger om sit liv og sine tanker om at være kvinde uden børn.

FRA BOGENS FORORD:

– Du skal da være mor!

Sådan reagerer omgivelserne ofte, når jeg fortæller, at jeg ikke har lyst til at få børn. Det er, som om alle forventer, at der kommer småfolk i vores hus.

Men jeg forstår dem ikke. For jeg har aldrig haft lyst til at få børn. Og jeg er træt af spørgsmålet om, hvorvidt vi ikke snart skal have børn, og de mange kommentarer om, at jeg kommer til at fortryde mit valg senere i livet.

Når folk sætter spørgsmålstegn ved min livsstil, bliver jeg vred eller ked af det. Eller begge dele.

Alle de kvinder, jeg kender eller er i familie med, har fået børn. Men i stedet for at få lyst til at få børn giver deres moderskab mig bare en følelse af at være anderledes og uden for fællesskabet, socialt isoleret. Lysten til at blive mor har jeg vitterlig ikke, og den hverdag, jeg ser i børnefamilierne i min omgangskreds, tiltaler mig ikke. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor mine fornuftige tanker vælger at indlede en slåskamp med tvivlen, der skaber et langvarigt kaos af modstridende overvejelser om børn og moderskab.

Igen og igen lyder det i mit hoved: Hvorfor har jeg ikke lyst til at få børn? Hvorfor bliver jeg så påvirket af andres mening om mit liv? Og hvordan slipper jeg af med tvivlen?

3 kommentarer om “»Jeg er bare en kvinde uden børn«”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *