Genbrugskunst vækker glæde i Globen
Camilla-Nørgård-Globen-5-copy.jpg
Camilla Nørgård nyder sensommersolen midt mellem de mange collager i hendes kunstværk i daginstitutionen Globen. Til højre for hende er en collage lavet af et gammelt legekomfur. Til venste er blandt andet taget fra en gammel bondegård og tre kageruller. Alle ting, som Camilla Nørgård fandt efterladt i den gamle institution Tusindfryd, da den skulle rives ned. Foto: Brian Lindberg
Kunstværk Den gamle institution blev revet ned og hugget i tusind stykker. Af dem er der nu lavet et 90 meter langt kunstværk i den nye institution Globen.

I tre år har kunstneren Camilla Nørgård arbejdet med udsmykningen af den 90 meter lange gang i institution Globen i Hede- og Magleparken.

I løbet af de tre år har hun været med til at rive den gamle institution, der lå på stedet, ned, brække den i tusindvis af stykker og – som en anden fugl Fønix – lade den genopstå i den nye institution Globen.

»Vi havde lige en uge herude, efter ungerne var flyttet, hvor vi gik rundt og samlede dele sammen,« fortæller Camilla Nørgård.

Sammen med en dygtig snedker fik hun travlt med at ’’redde’’ stykker af den gamle institution Tusindfryd.

Camilla-Nørgård-Globen-15-copy

Et tidsbillede

»Arkitekten, der stod bag den gamle institution, har tegnet et hav af institutioner. På en måde er det et stykke danmarkshistorie – et tidsbillede – man fjerner, når man river sådan en institution ned. Og hele den historie skulle bare ikke gå tabt,« forklarer Camilla Nørgård.

Derfor samlede hun gamle møbler, legetøj og små nips, hun fandt i de forladte bygninger. Sammen med snedkeren pillede hun gamle vægmalerier ned, skar dem i små stykker og samlede det hele i et stort værksted, som fik plads på grunden, mens nedrivning og genopbygning af institutionen stod på.

Camilla-Nørgård-Globen-1-copy

Historisk mosaik

»Værkstedet var en meget konkret forvandlingsstation mellem det gamle og det nye,« forklarer Camilla Nørgård.

På værkstedet skabte de 54 collager af forskellig størrelse, form og indhold. Alle collagerne er lavet af de gamle materialer fra den tidligere institution. Og collagerne er nu sat op på den 90 meter lange gang, der løber gennem Globen. Værket er færdigt og har fået navnet Elementær.ræk.værk.

»Jeg er rigtig tilfreds med det,« nikker en glad Camilla Nørgård, da Ballerup Bladet besøger institutionen.

»Det er skønt at se, at børnene er så glade for det og leger med det. Men lige så skønt at høre de voksne glæde sig over, hvordan det minder dem om alt muligt,« tilføjer hun.

Camilla-Nørgård-Globen-9-copy

Historien fortsætter

Det er næsten heller ikke til at slippe værket igen, fortæller Camilla Nørgård.

»Jeg har nok været herude 100 gange efter vi blev færdige,« griner hun.

Og en ekstra lille krølle på halen bliver det nok også til.

»Vi har talt om, at jeg skal lave en skulptur udenfor. Men det bliver altså først til foråret,« understreger Camilla Nørgård.

»Nu hedder det jo Globen, så min idé er, at lave en globus. En slags ’børnenes jord’, som jeg tænker at lave af sten, jeg finder herude,« forklarer hun.

Dermed er historien om Camilla Nørgård og Globen endnu ikke slut. Men foreløbig er den i hvert fald rigtig fin – og sjov at gå på opdagelse i.

Camilla-Nørgård-Globen-4-copy

I familie med Monstrumlandskab

Hvis nogle læsere synes, at Camilla Nørgårds udsmykning fra Globen minder dem om noget, så er det muligvis fordi, at de har været en tur på Ballerup Bibliotek. Her har Camilla Nørgård nemlig også ladet kreativiteten pusle løs med gamle materialer.

Sammen med sit lille team har hun bygget den populære legeskulptur Monstrumlandskab til bibliotekets alrum og senere givet den en ’lillesøster’ i børneafdelingen – til glæde for de helt små børn og deres forældre.

Monstumlandskab er ligesom Elementær.ræk.værk på Globen bygget af genbrugsmaterialer. På biblioteket er det gamle kasserede reoler og skriveborde, der har fået nyt liv som legeskulptur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *