V-forargelse over ansættelse af frivillig spindoktor
Lolan-Ottesen-Jakob-Jordhan-1.jpg
Lolan Ottesen og hendes frivillige politiske rådgiver, den RUC-studerende Jakob Jordhan. Begge er ganske tilfredse med de aftale, de har indgået med hinanden. Foto: Lars Schmidt
Valgkamp Lolan Ottesen (S) har hyret en frivillig, politisk rådgiver. Det harmonerer ikke med regeringens kampagne mod social dumping, mener V-kandidat Connor O’Hanlon.

For fire år siden fik hun 722 personlige stemmer og blev næstbedst scorende socialdemokrat, Lolan Ottesen, der i dag er formand for sundheds- og omsorgsudvalget og 2. viceborgmester.

Resultatet må gerne blive bedre 19. november i år. For at få hjælp til at føre valgkamp averterede Lolan Ottesen derfor efter en studerende, der frivilligt skal hjælpe hende fra 1. september og frem til nytår.

Hun fik 12 ansøgninger og har nu engageret den 26-årige RUC-studerende Jakob Jordhan, som læser offentlig forvaltning. Han skal først og fremmest agere politisk rådgiver og spindoktor for Lolan Ottesen, men skal også hjælpe partiets lokale regionsrådskandidat, Hanne Andersen fra Måløv.

Udnytter unge, håbefulde

Lolan Ottesens jobannonce på DJØF’s Jobunivers er ikke faldet i helt god jord hos politiske modstandere.

Annoncens overskrift er ’Praktik, studieprojekt eller frivillig’, og i teksten søges der efter en person, som vil få mulighed for at løse følgende opgaver:

Politisk sparring, planlægning af valgkampen, politisk research, skrive udkast til artikler og breve, gennemlæse politisk materiale, have overblik over valgkalenderen, deltage i møder, planlægningsopgaver og løse praktiske opgaver.

»Det er tankevækkende, at 2. viceborgmester, udvalgsformand og kandidat til kommunalvalget 2013 for Socialdemokraterne, Lolan Ottesen, søger gratis arbejdskraft samtidig med, at statsministeren lancerer en offensiv mod social dumping,« siger Venstre-kandidat og lokal VU-formand, Connor O’Hanlon, til Ballerup Bladet:

»Synes Socialdemokraterne i Ballerup virkelig, at det er ok at udnytte unge studerende til at hjælpe med deres valgkamp? Det er unge, håbefulde studerende, som kæmper for at komme indpå arbejdsmarkedet. I Venstre mener vi, at der er en klar grænse mellem at ansætte ulønnede praktikanter og ’frivilligt arbejde’. Vi må jo bare håbe, at Lolan Ottesen husker, at den form for ulønnet arbejde er skattepligtigt.«

Grønt lys

Lolan Ottesen har nærmest kun et skuldertræk til overs for kritikken, for hun ser engagementet af en studerende som en helt klar win-win situation:

»Det er jo et synspunkt, han kan have, hvis det er det, han vil. Men det er en anderledes måde at føre valgkamp på,« siger hun til Ballerup Bladet:

»Tiden har været inde til at nytænke. Jeg har et hårdt fuldtidsjob og et halvtidsjob som politiker oveni. Jeg vil gerne nå mine venner, min familie og et spil golf også. Jeg skal nå det hele på den halve tid, og derfor spurgte jeg partiets kandidatudvalg, som straks gav grønt lys. De fleste har frivillige i deres netværk, men jeg har ikke haft nogen, jeg har kunne trække ind. Og tre-fire måneders valgkamp trak virkelig tænder ud for fire år siden.«

Win-win situation

»Jeg synes ikke, at jeg efterlyser gratis arbejdskraft, men jeg giver en ung studerende en mulighed. I mine øjne er det en win-win situation. Vi hjælper hinanden,« siger Lolan Ottesen.

Hendes unge rådgiver er enig:

»Jeg er en af de håbefulde unge, der kommer ud med noget erfaring. Jeg forventer at få noget praktisk erfaring med politisk kommunikation og strategi, som jeg kan bruge til mit speciale inden for feltet,« siger Jakob Jordhan:

»Rigtig mange unge studerende leder efter noget at pynte deres CV med, for ingen kommer direkte fra uddannelsen ud og får drømmejobbet. Jeg vil rigtig gerne være politisk rådgiver, og det vil det her forløb hjælpe mig med at blive. Praktikforløb som dette er i øvrigt et velkendt fænomen, som vi kun har i moderat grad i Danmark, men som findes voldsomt målestok i USA.«

Jakob Jordhans engagement vil have været en succes, hvis Lolan Ottesen får flere end de 722 personlige stemmer, hun fik i 2009.

»Målet er, at jeg skal føre en vellykket, personlig valgkamp. Den skal føres sobert og ordentligt i forhold til både mit eget parti og modstanderne,« siger Lolan Ottesen.

2 kommentarer om “V-forargelse over ansættelse af frivillig spindoktor”

 1. Jette Vitores siger:

  Min far er elektriker, han må ikke hjælpe vores familie med at lave strøm. Det er sort arbejde. Virksomheder må ikke ansætte en medarbejder (hverken ung eller gammel) til en lavere løn, selvom ansættelsen bygger på en frivillig fælles aftale. Det er social dumping. En politiker derimod, må gerne annoncere og ansætte en studerende uden løn, fordi det er en win-win situation? Og det er de andre eksempler ikke?

 2. Melanie Richmond siger:

  @Jette Vitores
  Det er min klare overbevisning at sort arbejde består i, at den arbejdende får BETALING for sit arbejde uden at opgive en del af indkomsten til skat. Det virker ikke her som om, at den omtalte praktikant er lønnet for sit arbejde. Han arbejder derimod frivilligt. Altså Gratis.
  Unge studerende, der er villige til at arbejde ekstra udover deres fuldtidsstudie for at dygtiggøre sig og opnå en konkurrencemæssig fordel i forhold til deres medstuderende, bør have muligheden for det. Det bør netop støttes politisk.

  At argumentere imod ovenstående, er essencen af den danske tabermentalitet, hvor janteloven foreskriver at vi alle skal underordne os laveste fællesnævner.
  Resultatet af dette bliver en umotiveret ungdom, der står til arbejdsløshed, fordi de er bedre og billigere i udlandet, hvor man ikke er bange for at være god til noget.
  Giv de unge lov til FRIT og FRIVILIIGT at investere i deres egen fremtid! Det må da være en politik som både S og V kan tilslutte sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *