Han dokumenterede fødslen af classic rock
Angel-Jimmy-Page.jpg
Dette billede af Led Zeppelins Jimmy Page er formentlig det mest berømte af alle Jørgen Angels billeder. Foto: Jørgen Angel
Billedforedrag Rockfotografen Jørgen Angel kommer igen til Ballerup Bibliotek for at fortælle sine historier bag de ikoniske fotografier.

Han er en af tidernes mest markante rockfotogfrafer. Han er fra Danmark, og han kommer nu igen til Ballerup for at fortælle historierne og anekdoterne bag de billeder, mange af os kender.

Navnet er Jørgen Angel, født 1951 og startede sin karriere som 14-årig. Han arbejdede som rockfotograf fra midt i 1960’erne og frem til starten af 1980’erne.

Torsdag den 3. oktober besøger han Ballerup Bibliotek, hvor han holder sit underholdende billedforedrag kl. 19.30-22.00.

Om foredraget

Foredraget indeholder cirka 400 af Jørgen Angels fotografier fra perioden 1966 til 1983 – udvalgt blant hans mere end 50.000 fotos fra perioden, som i dag betegnes som ’Classic Rock’.

Der er billeder af en ung Annissette og lige så unge Sanne Salomonsen og Sebastian.

Vi møder Queens Freddie Mercury. Vi møder Ozzy Osbourne og Jimi Hendrix, ser billeder og hører historier om Deep Purple fra tiden før, under og efter Ian Gillan.

Jørgen Angel fortæller om sine besøg hjemme hos grupper som The Who og Roxy Music. Han tager tilhørerne med i sexklub med Alice Cooper, og han fortæller, hvorfor han var backstage efter Gasolins uigenkaldeligt sidste koncert.

Billedforedraget viser et centralt udsnit af den internationale rocks kulturarv fra en tid, hvor stjernerne endnu ikke vidste, at de var stjerner.

Det var dengang, hvor vagter, stagemanagers, lukkede backstage-områder og kostbare sikkerhedsprocedurer endnu ikke var opfundet.

»Det var dengang, hvor vi fotografer ikke kun måtte fotografere under koncertens første tre numre, men før, under og efter koncerten med god mulighed for at fange det magiske og umiddelbare øjeblik, som viste mennesket bag masken,« siger Jørgen Angel.

Angel og Led Zeppelin

Angel er internationalt anerkendt og har haft billeder i gallerier i blandt andet Amsterdam, Stockholm, London og New York.

Den dag i dag leverer han stadig billeder til internationale magasiner, pladeomslag, dvd-produktioner og tv-programmer, lige som han har leveret billeder til luksus fotobiografier om Jimi Hendrix og Led Zeppelins Jimmy Page.

Og nu, vi er ved Led Zeppelin: Jørgen Angel er manden, der fangede bandets allerførste koncert, der blev spillet i Gladsaxe Teen Clup på Egegård Skole 7. september 1968 – for nøjagtig 45 år siden.

Det er billederne fra denne koncert og siden også den, der fandt sted samme sted 15. marts 1969, der især har gjort ham verdensberømt.

Og Jørgen Angel er manden bag den mindeplade, der på selve 45-års dagen for ganske nylig blev afsløret på skolen i Gladsaxe.

Feriekameraet

Jørgen Angel var 14 år, da han kom på sin første fotoopgave. Det var et pressemøde med Sonny og Cher. Kameraet var et elendigt Kodak Instamatic, som hurtigt blev udskiftet med moderens feriekamera, et AGFA Optima.

Det er med dette kamera, at han har skudt de fleste af sine mest anerkendte billeder.

Det første, internationale band, han tog livebilleder af, var yndlingsbandet The Pretty Things.

Hurtigt blev det til billeder af bands som The Yardbirds, Ten Years After, The Move og Deep Purple – og så den første koncert med d’herrer Page, Plant, Bonham og Jones.

»Det var slet ikke tosset at være skoledreng. For hvordan kunne jeg vide, at man jo ikke bare kunne gå direkte ind til Eric Clapton i hans garderobe. Der var heller aldrig nogen, der stoppede mig, når jeg gik op på scenen for at tage nærbilleder,« siger Jørgen Angel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *