Borgmester på kollisionskurs med vrede førtidspensionister
Jesper-Würtzen.jpg
Borgmester Jesper Würtzen anerkender, at borgere, der allerede har fået tilkendt førtidspension, ikke skal fratages pensionen. Foto: Kenn Thomsen
Forsørgelse Jesper Würtzen afviser, at han vil forsøge at tage førtidspensionen fra lokale førtidspensionister. Tværtimod anerkender han, at førtidspensionisterne har ret til deres pension, når først de har fået den tilkendt.

Borgmester Jesper Würtzen er utilsigtet løbet ind i noget af et uvejr.

Uden at ønske det har han gjort sig uvenner med lokale førtidspensionister, fordi han på P4 valgte at svare på og kommentere resultatet af en undersøgelse af, hvor længe borgere er på passiv forsørgelse i de enkelte kommuner.

I den pågældende undersøgelse, som er lavet af KORA (det nationale institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning), fastslås det, at Ballerup er næstdårligst i hele landet til at få sine borgere væk fra passiv forsørgelse.

Undersøgelsen baserer sig på tal fra perioden 2009-11, og med i undersøgelsen er også førtidspensionisterne, selv om de reelt ikke er en del af arbejdsstyrken.

Ballerup er den kommune i landet, som procentmæssigt har flest førtidspenionister. Førtidspensionisterne udgør derfor en stor andel af de borgere, som er på passiv forsørgelse i Ballerup Kommune.

»Det er helt forkert, at man i undersøgelsen har medregnet førtidspensionisterne, for de er ikke en del af arbejdsstyrken. Men når nu man har gjort det, valgte jeg at forholde mig til det, da jeg blev bedt om at kommentere på undersøgelsen,« siger Jesper Würtzen til Ballerup Bladet.

Tallene ikke reelle

»Jeg er ikke glad for, at vi klarer os dårligt i undersøgelsen. Men tallene er ikke reelle. Havde førtidspensionisterne været taget ud, som de rettelig burde, så ville Ballerup være placeret langt bedre,« siger Würtzen:

»Undersøgelsen er heller ikke en reel vurdering af jobcentrets aktuelle indsats. Og i øvrigt hører førtidspensionisterne slet ikke under jobcentret – netop, fordi de ikke er en del af arbejdsstyrken,« siger han.

11 procent er på førtidspension i Ballerup Kommune, mens f.eks. nabokommunen Gladsaxe kun har en andel på 7,5 procent på førtidspension.

I Glostrup er 6,6 procent på førtidspension, i Furesø 5,8 procent og i Frederikssund 6,7 procent.

Ikke erhvervsaktive

»Jeg kunne i interviewet have nøjes med at sige, at jeg ikke ønskede at forholde mig til undersøgelsen, fordi førtidspensionisterne ikke hører hjemme i en undersøgelse af, hvor mange erhvervsaktive, der er på overførselsindkomst. Førtidspensionistere er jo netop ikke erhvervsaktive,« fastslår borgmesteren:

»I stedet forsøgte jeg at forklare journalisten baggrunden for vores placering: At førtidspensionisterne er med i en undersøgelse, hvor de ikke hører hjemme. Det kom så til at fremstå, som om jeg synes, at kommunen tidligere har haft en ’flotteheimer-mentalitet’, når der skulle tilkendes førtidspensioner.«

»Men jeg har slet ikke brugt det ord, ’flotteheimer’. Det har journalisten selv fundet på. I stedet konstaterede jeg, at vi har tildelt flere førtidspensioner end andre kommuner, og at det er derfor, vi ligger så dårligt placeret i undersøgelsen,« forklarer Jesper Würtzen:

»Vi har haft rigtig mange arbejdende i produktionen, og de er blevet nedslidte og har fået tilkendt førtidspension.«

Jesper Würtzen fortæller, at i 1980’erne og 1990’erne flyttede der et stort antal familier med handicappede til Ballerup, fordi kommunen på det tidspunkt havde en bedre politik over for handicappede end andre kommuner.

Mange af disse handicappede har fået tilkendt førtidspension og er således også med til at bidrage til det store antal af borgere på førtidspension.

»Siden kommunalreformen i 2007 blev kommunen ikke kompenseret for udgifter til handicappede, men reguleringen kom i forhold til antallet af borgere i kommunen, og derfor har vi ikke længere et markant højere niveau på handicapområdet,« forklarer han.

Anerkender pensionen

En tydeligt irriteret Jesper Würtzen understreger over for Ballerup Bladet, at han bestemt ikke er fortaler for, at mennesker, der én gang har fået tilkendt førtidspension, skal fratages den igen og sendes ud på arbejdsmarkedet.

»Folk tror på baggrund af radioudsendelsen, at jeg ikke anerkender, at førtidspensionister er på varig ydelse. Selvfølgelig anerkender jeg det. Jeg er ikke ude på at tage førtidspensionen fra folk. Det kan jeg ikke, og det vil jeg ikke,« fastslår han:

»Men vi vil gerne være med til at hjælpe de førtidspensionister, der har fået det bedre. Vi kan give de førtidspensionister, som har fået det bedre, mulighed for at komme i skånejob eller i uddannelse. Men det er jo noget, som den enkelte førtidspensionist helt selv afgør.«

1 kommentar om “Borgmester på kollisionskurs med vrede førtidspensionister”

  1. Allan Hougaard siger:

    Jeg forstår ikke dette med at førtidspensionister, som skulle have fået det bedre. Hvis det er gældende, så skulle der slet ikke have været uddelt FP fra start af. Man giver altså pensionen til folk som ingen arbejdsevne har.

    Denne jagt på folk, som ikke kan yde til samfundet er bare ikke i orden. Vi har det sgu dårligt nok i forvejen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *